aparate foto digitale

Tuesday, June 21, 2011

Curtea Domnească

   Frumoasa ctitorie a lui Stean cel Mare situata pe un mic platou din centrul orasului Piatra Neamt, in Piata Libertatii, Curtea Domneasca de la Piatra face parte din Complexul arhitectural Curtea Domneasca si isi are inceputurile in perioada 1468-1475.
   Prima atestare documentara este facuta intr-un document emis in 1491, cand Stefan cel Mare face danie Manastirii Tazlau trei sate “Zanestii, Stolnicii si Faurii pe Bistrita, mai jos de gura Cracaului „care au fost din ocolul curtilor noastre de la Piatra” desi intr-un act mai vechi, din 1475, hotarul Curtii Domnesti era deja stabilit iar unul dintre satele ocolului fusese daruit inca din 1468.
Constructiile initiale nu au fost de mare amploare, asa cum rezulta din cercetarile arheologice facute intre anii 1954-1955, alcatuirea constructiva actuala realizandu-se abia dupa 1480 desi din vechile edificii nu s-au mai pastrat decat foarte putine elemente.
Sapaturile arheologice au scos la iveala o parte din pivnitele casei domnesti, langa cladirea Colegiului
“Petru Rares”, unde in prezent s-a amenajat un muzeu, fragmente din latura sudica a zidului de incinta si coltul de nord-vest al pivnitelor palatului care cuprind o incapere de acces, un coridor lung si patru galerii.
Pivnita, o incapere dreptunghiulara, impartita in travee prin patru arcade de piatra sprijinite pe stalpi, in care se patrundea printr-un garlici cu 12 trepte de stejar, era acoperita cu o bolta semicilindrica din caramida care comunica cu coridorul printr-o usa prinsa in stalpi de piatra cioplita. Coridorul cu o lungime de 11 m era si el acoperit cu o bolta din caramida astazi distrusa.
Atat datele oferite de cercetarile arheologice, cantitatea si calitatea materialului arheologic descoperit: cahle si caramizi smaltuite, fragmente de vase, obiecte de metal si chiar de monumentalitatea arhitecturala, cat si documentele vremii demonstraza ca asezamantul s-a bucurat de o atentie deosebita din partea ctitorului sau.
Perioada de glorie a Curtii Domnesti din Piatra Neamt a constituit-o secolul al XVI-lea. Procesul de instrainare a satelor a dus la destramarea Curtii Domnesti si la diminuarea rolului politico-administrativ, astfel ca episcopul catolic Bandini, care viziteaza targul Piatra in 1646 nici nu mai consemneaza existenta curtii.
Degradarea constructiilor Curtii Domesti continua in sec. XVIII, astfel ca la inceputul secolului XIX Crupenschi Poloboc cumpara locul Curtii Domnesti, construindu-si aici o locuinta impresionanta care afecteaza ramasitele vechii curti.
Construirea actualului local al Colegiului “Petru Rares” si construirea strazii “Stefan cel Mare” au definitivat actiunea de distrugere a asezamantului domnesc. In prezent din complexul de constructii Curtea Domneasca s-au mai pastrat doar biserica, cu hramul “Sf. Ioan Botezatorul”, construita in anii 1497-1498 si Turnul-clopotnita, construit din piatra bruta in 1499, care are 19 m inaltime si este intarit cu patru contraforturi.
Desi curtea si-a indeplinit functiile specifice pana in secolul al XVII-lea, in timp, rolul ei a scazut. In anul 1986 colectia muzeala Curtea Domneasca a fost inclusa in circuitul expozitional al Complexului Muzeal Judetean Neamt. Expozitia cuprinde materiale arheologice tridimensionale si documentare din Evul Mediu descoperite atat in zona Curtii Domnesti cat si in alte puncte de pe raza municipiului Piatra-Neamt.
Sursa: Click

No comments:

Post a Comment