aparate foto digitale

Wednesday, June 22, 2011

Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamt

         Avându-şi începuturile în anii care au urmat primului război mondial, când profesorul Mihai Stamatin a organizat în incinta Liceului "Petru Rareş" Muzeul Cozla, actualul muzeu de istorie şi arheologie Piatra-Neamţ este rezultatul activităţii laborioase şi pline de pasiune a mai multor generaţii de specialişti, în rândul cărora Constantin Matasă ocupă locul principal. Intelectual cu multiple preocupări pe linie spirituală şi culturală, preotul Constantin Matasă a depistat numeroase staţiuni arheologice în judeţul Neamţ şi a întreprins numeroase sondaje de informare sau săpături sistematice pe baza cărora a înfiinţat în 1934 primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova.
Beneficiind de bogăţia în vestigii a zonei şi de colaborarea unor distinşi specialişti din domeniul preistoriei, Constantin Matasă a creat o instituţie muzeală de prestigiu, deţinătoarea celei mai mari colecţii de artă neo-eneolitică din sud-estul Europei. Încă din timpul vieţii sale, o serie de aşezări cucuteniene (Frumuşica-Bodeşti, Izvoare, Calu) au devenit renumite, atât datorită descoperirii unor capodopere ale celei mai prestigioase culturi eneolitice ale Europei vechi, cât şi a publicaţiilor arheologice care au fost întocmite cu contribuţia nemijlocită sau directă a omului de ştiinţă pietrean.
Prin colaboratorii săi externi şi prin angajarea şi formarea unor specialişti proprii, muzeul din Piatra-Neamţ şi-a adus o contribuţie substanţială la cunoaşterea culturii Cucuteni, dar şi la cercetarea altor epoci istorice.
Sursa: Click

No comments:

Post a Comment